O alimentatia corecta ne poate feri de diabet

    Supraponderalitatea si obezitatea cresc riscul de dezvoltare a bolilor cronice precum diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala si infarctul de miocard sau a anumitor forme de cancer. Obezitatea este asociata, îndeosebi, dezechilibrului energetic care apare o data cu consumul excesiv de calorii fora practicarea unei activități fizice suficiente.
    "Alimentația sănătoasa consta intr-un consum cat mai redus de sare, de zahar, de dulciuri concentrate si in evitarea băuturilor alcoolice. Masa de dimineața este obligatorie si trebuie sa conțină o cana cu lapte sau cu suc natural de fructe si fulgi de porumb. Aceștia pot fi înlocuiți cu chifla din graham sau cu o felie de pâine neagra. Pâinea alba nu este prea indicata", spune Julieta Cristescu, medic diabetolog.
    In ceea ce privește prânzul, acesta trebuie sa cuprindă "supa, felul doi si un fruct proaspăt".
    Persoanele care nu au posibilitatea ca la masa de prânz sa servească mâncăruri gătite trebuie sa "guste" măcar un sandwich si un fruct natural. Înainte de masa de seara este bine sa mâncam un mar.
    Cina trebuie sa contina "numeroase legume". In orice caz, consumul mediu, zilnic, de calorii trebuie sa fie de aproximativ 2.800 pentru barbati si 2.200 pentru femei. Medicii mai recomanda ca, după masa de seara, sa se facă o plimbare de circa o jumătate de ora.
    La ora actuala, in întreaga lume sunt aproximativ 194 de milioane de diabetici si se estimează ca aceasta cifra va ajunge, in anul 2030, la 350 de milioane. Conform ultimelor statistici Internationale, in lume sunt peste un miliard de adulți supraponderali dintre care cel puțin 300 de milioane sunt obezi.