Despre noi

    Fundația "Speranța Diabeticilor" a luat ființă la data de 19.03.1999 în conformitate cu prevederile Legii nr. 21/1924 și a regulamentului nr. 772/1924. Membru fondator al fundației este d-na Maria Angela Mesaroș, în prezent președinte al acestei fundații, președinte al Federației Asociațiilor Diabeticilor din România și vicepreședinte al Federației Române de Diabet, Boli Metabolice și de Nutriție.
    Întreaga activitate a fundației se bazează pe munca de voluntariat. Voluntarii sunt persoane diagnosticate cu diabet sau specialiști în domeniul medical sau social.
    Fundația asigură prin echipa pluridisciplinară de care dispune servicii pentru un număr de aproximativ 5000 de persoane diagnosticate cu diabet sau alte boli cronice din Turda, Câmpia Turzii și localitățile limitrofe.

    Fundația își desfășoară activitatea prin cele două puncte de lucru:
  • Turda, str. Republicii, nr. 15, tel: 0264-313013
  • Câmpia Turzii, str. Laminoriștilor, nr. 115
    Fundația "Speranța Diabeticilor" este membru fondator al Federației Române de Diabet Boli de Nutriție și Metabolice, membru fondator al Coaliției Asociațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România și membru al Federației Asociațiilor Diabeticilor din România, a cărei președinție o deține din anul 2007.
    În 19 martie 2009, Fundația "Speranța Diabeticilor" aniversează 10 ani de activitate, timp în care împreună cu toți cei care s-au implicat, a militat pentru drepturile pacientului cu afecțiuni cronice, dar în special al celor diagnosticați cu diabet reușind să facă auzite problemele cu care această categorie de pacienți se confruntă.
    Fundația "Speranța Diabeticilor" a organizat întruniri ale asociațiilor de pacienți din țară, a militat pentru organizarea lor si recunoașterea rolului pacientului în elaborarea politicilor publice de sănătate.
    În cei 10 ani de activitate, membrii fundației au participat la toate evenimentele la care au putut trage un semnal de alarmă asupra problematicii cu care se confruntă persoanele diagnosticate cu diabet.
    În anul 2001 are loc la Turda, prima intalnire a asociațiilor pacientilor de diabet.
    Conjunctura de atunci a făcut ca această întalnire să rămană una in care asociațiile s-au cunoscut și au discutat despre problemele pe care le au.
    Anul 2006 este unul crucial în activitatea fundației. În martie la Turda este organizată întrunirea asociațiilor bolnavilor de diabet, cu sprijinul Federației Române de Diabet Boli de Nutriție și Boli Metabolice. Cu această ocazie s-au identificat nevoile cu care se confruntă persoanele diagnosticate cu diabet și s-a trimis o scrisoare deschisă Ministrului Sănătății Publice, solicitând o întâlnire pentru a discuta soluțiile care se impun. Cu toate că nu a avut loc o întâlnire in anul 2006, Programul Național de Diabet a cuprins marea majoritate a solicitărilor pacienților.
    A fost un moment care ne-a dat certitudinea că este necesar să fim uniți pentru a promova drepturile pacientului cu diabet și a milita pentru creșterea calității vieții acestuia.
    Anul 2007 a fost un an al negocierilor, al întâlnirilor multiple cu reprezentanți din Ministerul
    Sănătății Publice, cu alte asociații de pacienți. Toate acestea s-au materializat în 16 mai 2008 prin semnarea contractului cu MSP la Tg. Mureș.
    Discuțiile purtate cu reprezentanții MSP au fost constructive, ceea ce a dus la îmbunătățirea Programului Național de Diabet, oferind posibilitatea reprezentanților pacienților să își exprime punctul de vedere, nevoile pe care le au, dificultățile pe care le întâmpină în a trăi cu o afecțiune cronică, dar și disfuncțiile existente în sistem care ar putea fi remediate. Pentru prima dată glasul pacienților a fost auzit la nivelul celor care iau decizii.
    Anul acesta, 2009, la Turda, la ceas aniversar, s-au întâlnit toți actorii implicați în tratarea diabetului. Ne dorim o strategie pe termen lung în așa fel încât bolnavul de diabet să poată avea o viata de normalitate, rămânând activ și folositor comunității din care face parte.